Spread the love

Uprkos lošim vremenskim prilikama, hiljade aktivista izašlo je na ulice Berlina, glavnog grada Njemačke, i prošetalo u znak podrške Palestini.

Demonstranti su se okupili ispred sjedišta Socijaldemokratske partije (SPD), glavnog partnera njemačke vlade, u Berlinu, protestirajući zbog izraelskih napada na Gazu i Palestinu i pozivajući na prekid vatre.

Demonstranti su marširali ispred berlinske katedrale po kiši, uzvikujući slogane poput “Sloboda Palestini”, “Sloboda za Gazu”, “Primirje sada”, “Njemačke finansije, izraelske bombe” i “Stop genocidu”.

Neki građani Berlina duž rute marša podržali su demonstrante mašući palestinskim zastavama sa prozora.

Demonstranti su nosili transparente i natpise na kojima je pisalo: “Osuđujemo vašu šutnju”, “Al-Quds je glavni grad Palestine – sloboda za Palestinu”, “Od najvećeg zatvora na svijetu do njegovog najvećeg groblja”, “Primirje” i “Pravda za Palestinu”.

Hinemoana Baker, koja je prisustvovala demonstracijama, rekla je da ona nije Njemica, ali ovdje plaća porez.

“Moji novci za porez se troše na oružje. Oni bombarduju porodice i djecu u Gazi. Za mene, ova bombardovanja su definitivno genocid. Ovo se mora zaustaviti”, rekla je Baker.

Prema informacijama dobijenim od berlinske policije, demonstracijama je prisustvovalo više od 2.700 ljudi.

S druge strane, organizovale su i demonstracije protiv antisemitizma, mržnje i rasizma u Ulici 17. juna, koja se proteže od Brandenburške kapije do Spomenika pobjede.

Demonstracijama, koje su održane pod sloganom “Nikad više, sada”, a održane su pod pokroviteljstvom predsjednika Bundestaga Baerbela Basa. prisustvovalo je 3.000 ljudi.

Govoreći na demonstracijama na kojima su nošene izraelske zastave, Bas je rekao da su jevreji u Njemačkoj uplašeni.

“Ovaj osjećaj nije uzrokovan samo mržnjom, već i tišinom i ravnodušnošću”, rekao je Bas.

Ministar za rad i socijalna pitanja Hubertus Heil je takođe izjavio da se antisemitizmu treba otvoreno suprotstaviti u zemlji.

administrator