U Stockholmu i Oslu dodijeljene Nobelove nagrade

Spread the love

Dobitnici nagrada u drugim kategorijama, uključujući književnost, fiziku i hemiju, primili su ih u Stockholmu, a svaku prati novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna ili oko milion američkih dolara.

Po Nobelovom odboru, Mohammadi je bila uhapšena 13 puta i pet puta osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udaraca bičem. U zatvoru je zlostavljana.

Nagradom joj je odano priznanje “za njenu borbu protiv opresije nad ženama u Iranu i za promicanje ljudskih prava i slobode za sve”.

Nagradom je odano priznanje i cijelom pokretu koji je na iranske ulice izveo stotine hiljada ljudi pod sloganom “Žena, život, sloboda”.

U govoru, Mohammadi je poručila da je ona jedna od miliona ponosnih i žilavih Iranki koje su istupile protiv opresije, diskriminacije i tiranije.

Izrazila je nadu da će nagrada pomoći jačanju aktivističkog pokreta u Iranu koji traži prava i pravedan tretman od iranske vlade.

“Ja sam Iranka, ponosno i časno pridonosim civilizaciji, koja je trenutačno pod opresijom despotske vjerske vlade”, rekla je.

Švedski kralj Karlo XVI Gustav u Stockholmu je dodijelio Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju te književnost.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški dramatičar, pisac i pjesnik Jon Fosse.

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Ferenc Krausz, Anne L’Huillier i Pierre Agostini za rad na istraživanju elektrona. Oni su pronašli način stvaranja iznimno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje jako brzog kretanja elektrona.

Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Moungi Bawendi, Louis Brus i Alekesj Ekimov za otkriće i razvoj kvantnih tačaka koje se koriste u modernim LED televizorima i mogu poboljšati boju i kvalitet slike.

Katalin Karikó i Drew Weissman dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za svoj rad na mRNK tehnologiji koja je omogućila razvoj vakcina za koronavirus.

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila je američka ekonomistica Claudia Goldin za istraživanje uloge žena na tržištu rada.

administrator