23. lipnja 2024.

Izbori za predsjednika SDA u TK: Umihaniću devet, Čauševiću tri kandidature

Spread the love

Izborne skupštine održane su u 12 od 13 općinskih i gradskih odbora Stranke demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu. Odlukom stranačkih organizacija kandidati za predsjednika Kantonalnog odbora SDA su Šekib Umihanić i Midhat Čaušević.

Šekib Umihanić je dobio ukupno devet kandidatura općinskih i gradskih odbora. Na izbornim skupštinama održanim jučer Umuhanića su kandidirale stranačke organizacije iz Živinica, Lukavca i Banovića. Uz pomenute tri, za njega su se ranije opredijelili općinski i gradski odbori iz Gradačca, Sapne, Gračanice, Kalesije, Doboj Istoka i Srebrenika. Prof. dr. Šekib Umihanić trenutno je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, a radi na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, gdje kao primarijus otorinolaringolog obavlja funkciju načelnika klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgije glave i vrata.

S druge strane, tri kandidature za predsjednika KO SDA TK dobio je Midhat Čaušević, a podržale su ga stranačke organizacije iz Tuzle, Kladnja i Čelića. Dr. sc. Midhat Čaušević je trenutno zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini Bosne i Hercegovine, a radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje je 2020. godine izabran u zvanje docenta na užoj naučnoj oblasti Sociologija. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2020. godine.

Dodajmo i da je ostalo da se održi izborna skupština SDA u Teočaku, a prema riječima predsjednika stranke u toj općini Tajiba Muminovića, to će biti obavljeno početkom naredne sedmice.

S obzirom da kandidat mora imati najmanje tri kandidature da bi konkurirao za predsjednika KO SDA, jasno je da se više ništa ne može promijeniti i da će se za najvišu stranačku funkciju boriti Umihanić i Čaušević.

Podsjećamo, aktuelni predsjednik SDA u TK Fahrudin Skopljak, odlučio je da se neće kandidirati na funkciju. Predsjednika bira izborna skupština koju čini 100 delegata iz svih 13 lokalnih organizacija. Kako je rečeno u KO SDA, sjednica izborne skupštine trebala bi biti održana najkasnije do kraja februara.

administrator