Javna tribina: DOLAZI NAM RUDNIK LITIJUMA

Spread the love

Tuzlo probudi se

Sinoć u BKC-u Tuzla održana Javna tribina na kojoj su objavljene informacije o najvažnijoj temi, kada su u pitanju život, zdravlje i budućnost svih nas. Tema su rudnik litijuma na Majevici i uništavanje planine Konjuh.

Prisutnim posjetiocima obratili su se organizatori tribine ispred Karton revolucije Adi Selman, te večerašnji gosti: Prof.dr. Dalibor Ballian, Šumarski fakultet UNSA, Prof.dr. Ratko Ristić , Šumarski fakultet Univerziteta Beograd, dr. Dragana Đorđević, naučna saradnica Univerziteta Beograd i Aleksandar Jovanović Ćuta, Narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Svi govornici na ovoj tribini upoznali su prisutne šta nam sve donosi i koje probleme ako se dozvoli iskopavanje ove rude na području Majevice.

Struka je kazala koja je korist od ovog iskopavanja, a još veća šteta po zdravlje stanovništva, šuma, voda, soli i u globalu prirode i okoliša. Također naveli su i probleme koje imaju stanovnici Srbije, te njihove borbe protiv otvaranja ovih rudnika, također iskopavanja ove rude u drugim siromašnim zemljama u svijetu.

Navedeno je i da najveća nalazišta ove rude ima u Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u i još nekim bogatim zemljama kod kojih se ne kopa ova ruda.

Tim pogledom te bogate zemlje koriste manje bogate i siromašne zemlje, nudeći se kao investitori, a svu dobit bi oni koristili, ostavljaju poslije i ne saniraju one predjele koje su koristili.

Nešto više su na press konferencije kazali učesnici ove Javne tribine u Tuzli:

administrator