Protestni performans u Tuzli: Da li sam ja sljedeća?

Spread the love

Performansom „Da li sam ja sljedeća?“ u Tuzli nekoliko nevladinih organizacija obilježilo je Osmi mart, Međunarodni dan žena. Performans ima za cilj skrenuti pažnju na sve više ubistava žena u BiH, sa posebnim akcentom na Tuzlanski kanton.

Organizatori su poručili kako su nasilje nad ženama i femicid postali svakodnevnica u Tuzlanskom kantonu te da je vrijeme da se zajedno tome kaže stop.

„Osmomartovaska poruka je jedna vrsta pitanja – Da li sam ja sljedeća? To pitanje želimo postaviti svakome ko je odgovoran. Najveći strah osjećaju građanke koje su u riziku i koje su već pretrpjele nasilje. Ovo pitanje je upućeno svima nama zajedno“, kazala je Danijela Kaloci iz Udruženja Vive Žene Tuzla.

Organizatori također navode kako je činjenica da se statistički broj ubijenih žena povećava – Žene postaju samo broj, puka statistika o kojima se više skoro pa i ne govori. Preko 70 muškaraca ubilo je isto toliko žena, počinitelji su očevi, sinovi, partneri, braće, kolege…

„Ovaj 8. mart je prilika da iskažemo poštovanje prema ženama, da ukažemo na njihova prava. Mi danas želimo da kažemo da su i žene sa invaliditetom višestruko diskriminisane. Nama su uskraćena sva prava, pravo na rad, na slobodu, na kretanje“, kazala je Adisa Kišić iz Udruženja „Lotos“ iz Tuzle.

Učesnici performansa, njih oko stotinjak, napomenuli su da je većini ovih ubistava prethodilo učestalo zlostavljanje u kući, prijenje ili zastrašivanje kao i prijave policiji. Za razliku od drugih vrsta ubistava, ubistava žena su povezana sa općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

Valtertuzlanski.com/Vijesti.ba

administrator