Jerusalem Post pisao o velikom značaju Muslimansko-jevrejske inicijative

Spread the love

Jerusalem Post objavio je tekst o potpisivanju Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative u Memorijalnom centru Srebrenica.

– Kako bi obilježili Međunarodni dan sjećanja na Holokaust ovog vikenda, nekoliko istaknutih preživjelih holokausta i jevrejskih vođa uputilo se na mjesto drugačijeg genocida — genocida nad bosanskim muslimanima 1990-ih. Bili su tamo zajedno sa liderima bosanskih muslimana kako bi pokrenuli novu inicijativu usmjerenu na zalaganje za mir i sprečavanje budućih genocida, prenosi ovaj list.

“Dok mi danas ovdje ne možemo promijeniti prošlost, možemo i moramo učiniti sve što je u našoj kolektivnoj moći da promijenimo budućnost”, prenose riječi Menachema Rosensafta, profesora na Pravnom fakultetu Cornell koji je rođen kao dijete preživjelih u Holokaustau u kampu za raseljene osobe u Njemačkoj.

List navodi da se događaj održao u nedjelju u Memorijalnom centru Srebrenica, muzeju koji obilježava masakr oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka koje su ubile snage bosanskih Srba u ljeto 1995., te konstatuje da su događaju prisustvovali i oni koji su preživjeli genocid u Bosni.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, rekao je da se nada da će Ujedinjene nacije proglasiti 11. jul danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao što su na kraju proglasile 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

“Naša današnja inicijativa pomoći će u tome”, rekao je Finci, koji je rođen u koncentracionom logoru u Italiji 1943. godine.

Inicijativa dolazi usred intenzivnih tenzija nakon Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i izraelskog vojnog odgovora u Gazi. Te tenzije su porasle jer se Izrael branio od optužbi da čini genocid u Gazi, gdje je, prema podacima Hamasa koje Izrael ne osporava, više od 26.000 ljudi ubijeno.

Jerusalem Post navodi da su učesnici događaja osudili napad 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, a više od 250 uzeto za taoce, ističući i da se mora razmotriti broj žrtava Palestinaca u Gazi.

Moramo osuditi i odbaciti divljaštvo koje je Hamas počinio nad jevrejskim muškarcima, ženama i djecom 7. oktobra”, rekao je Rosensaft. “I u isto vrijeme, dozvolite mi da danas ovdje jednako jasno i nedvosmisleno izjavim da ne smijemo, ne možemo biti ravnodušni prema smrtima i raseljavanju palestinskih civila u Gazi,” koji su “žrtve rata zbog kojeg su podnosili bez ikakve odgovornosti.”

– Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, ovu inicijativu je nazvao “našim skromnim doprinosom izgradnji mira i boljeg razumijevanja”.

“Otpor okupaciji ne može biti opravdanje za činjenje zločina, kao što pozivanje na borbu protiv terorizma ne može biti opravdanje za ubijanje civila i kolektivno kažnjavanje”, dodao je Kavazović.

Kavazović i Rosensaft potpisali su memorandum u kojem se pozivaju na jevrejske i muslimanske tradicije, prema kojima je svako ko spasi jedan život spasio cijeli svijet.

“Značaj ove inicijative je dalekosežan”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

“Gradeći mostove između historijskih iskustava svojih zajednica, muslimanski i jevrejski vjerski vođe pokazuju put ka međusobnom poštovanju i mirnom suživotu.”

Schmidt je rekao da se nada da će inicijativa “pronaći sljedbenike, mogu li reći, uključujući kršćansku zajednicu, koji će širiti ovu poruku širom zemlje i šire”.

Na skupu su govorili i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, i Johann Satler, šef misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Učestvovala je i Munira Subašić, predsjednica grupe koja predstavlja majke ubijenih u Srebrenici, navodi Jerusalem Post.

administrator