Kinezi dominiraju na popisu najvećih 100 svjetskih građevinskih tvrtki

Spread the love

DELOITTEOVO IZVJEŠĆE

Kina dominira globalnim građevinskim sektorom, a kineske kompanije ostvaruju više od polovine prihoda među 100 najvećih svjetskih građevinskih kompanija, pokazalo je u petak objavljeno izvješće revizorske tvrtke Deloitte

Najveća svjetska građevinska kompanija je China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), s godišnjim prihodom od 305 milijardi dolara. Među prvih deset čak je osam kineskih kompanija po ostvarenim prihodima.

Općenito, prihodi 100 najvećih globalnih građevinskih tvrtki prošle su godine porasli na 1,9 triliouna dolara, što je 6,3 posto više nego u 2021., izvijestio je Deloitte. Pritom su 54 posto od tog iznosa uprihodovale kineske kompanije, njih 11 koje su uvrštene u listu 100 najvećih u svijetu, tj. više od trilioun dolara.

Do porasta prihoda lani došlo je unatoč ozbiljnim problemima s kojima se građevinski sektor suočava. Diljem svijeta građevinska industrija je rasla znatno sporije nego prethodnih godina, rekao je partner Deloittea Michael Müller.

Tržišna vrijednost 100 najvećih kompanija pala je za gotovo 15 posto, na oko 600 milijardi dolara. Na građevinsku industriju i dalje utiču poremećaji u opskrbim lancima, nestašica sirovina i nedostatak radne snage, kao i rastući troškovi energije i materijala, inflacija i rastuće kamatne stope, naglasio je. No, dodao je da bi globalni napori za zaštitu klime trebali dati novi poticaj.

Po broju kompanija na listi 100 najvećih predvode evropske građevinske kompanije, kojih je uvršeno 41, a ukupno su lani uprihodovale 373,6 milijuna dolara, što je šest posto više, nego tržišna kapitalizacija pala im je za čak 22 posto. Najveće evropske građevinske tvrtke su francuske grupe Vinci (rangirana na 7. mjestu), Bouyges (9.) i Eiffage (17.) te španjolska grupa ACS (12.).

Daleko iza Kine našlo se i 14 japanskih kompanija koje su zajedno ostvarile promet od 190 milijardi dolara. SAD je imao 3 predstavnika s ukupnim prometom od 165 milijardi dolara.

administrator