15. lipnja 2024.

Komšić poziva papu Franju u zvaničnu posjetu BiH

Spread the love

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv za učestvovanje na događaju na visokom nivou „Human rights 75“, povodom obilježavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, …

… koji će se održati u Ženevi, 11. i 12. decembra 2023. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva nakon današnje sjednice.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi Izvještaja Evropske komisije – saradnja sa FRONTEXOM.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o davanju odobrenja za zaključivanje Ugovora između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEOBiH) i Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut u Bariju (CIHEAM Bari) o implementaciji projekta: „Održivi ekonomski razvoj i zaštita okoline u oblastima s prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini“.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu između Evropske zajednice za atomsku energiju (EURATOM) i zemalja koje nisu članice Evropske unije o učestovanju tih zemalja u aranžmanima Zajednice za ranu razmjenu informacija o slučaju radiološkog vanrednog događaja.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o prihvatanju i određivanju potpisnika za Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u Carinskom programu Unije za saradnju u oblasti carina i Sporazum o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o razrješenjima sa dužnosti, postavljena, unapređenja i penzionisanje profesionalnih vojnih lica na dužnosti generala u Ministarstvu odbrane BiH  i OSBiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o produženju učešća kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Organizaciono-stabilizacionoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o produženju učešća kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Misije obuke Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

administrator