Sebija Izetbegović smijenjena sa mjesta direktorice KCUS

Spread the love

Sebija Izetbegović smijenjena je sa pozicije generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Vijesti.ba iz Vlade KS.

Ova odluka donesena je na sjednici Upravnog odbora KCUS-a, koja još uvijek traje.

Članovi UO KCUS-a izglasali su drugu tačku dnevnog reda današnje sjednice, koja je bila prijedlog Odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a.

U Odluci o razrješenju se navodi da je Sebija Izetbegović razriješena dužnosti zbog “gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta”.

U nastavku se navodi da će Izetbegović, nakon prijema ove Odluke, u roku od tri dana izvršiti primopredaju službenih predmeta i dokumentacije vršiocu dužnosti direktora.

Odluka stupa na snagu sa danom donošenja.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra imenovan je dr. Alen Pilav.

Dr. Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. U KCUS-u je zaposlen od 1992. godine, kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH. Predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu privatnog Univerziteta SSST (Sarajevo School of Science and Technology).

Član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant.

administrator