Ležanje na kauču, evo zašto je to dobro za zdravlje

Spread the love

Mnogi kude sami sebe nakon što popodne provedu na kauču, ali znanost kaže da bi ova aktivnost mogla imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje!

Kvalitetan odmor koji znači vrijeme bez televizije, glazbe ili društvenih mreža, može poboljšati imunološki sustav, pomoći kod mršavljenja i spriječiti bolesti.

“U modernom svijetu živimo u stanju stalnog umjerenog stresa”, kaže Danny Penman, jedan od autora popularne knjige “Mindfulness: A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World”.

“Biti konstantno na oprezu uzima fizički danak tijelu jer sva sredstva ulaže u borbu za preživljavanjem. To kratkoročno nije problem, ali prolongacija znači da ostale funkcije pate, poput imunološkog sustava, zdravlja kože i probave”, kazao je za Telegraph.

Kada nemamo dovoljno odmora, naše tijelo povećano proizvodi kortizol, (steroidni) hormon stresa. Stvoren u nadbubrežnim (adrenalnim) žlijezdama, kortizol stavlja tijelo u stanje konstantne panike.

Prema klinici Cleveland, kortizol ima mnogo važnih funkcija, poput reguliranja krvnog tlaka i sna, ali pretjerano lučenje hormona može oslabiti imunološki sustav jer, kada smo pod stresom, skloniji smo bakterijskim i virusnim bolestima, prenosi Bljesak.info.

Još jedan negativan utjecaj pretjerano lučenje kortizola, očituje se na povećanju tjelesne težine. Čak i ako redovito vježbate i pazite što jedete, možete primijetiti da se svejedno debljate, pogotovo u licu.

Smjernice zdravstvene struke nalažu korake za smanjenje stresa, poput dubokog disanja i odmaranja tijekom dana. Za neke je relaksiranje provođenje vremena na kauču uz šalicu čaja, što je također dobar način za jačanje imunološkog sustava te psihički i fizički odmor.

5 razloga zašto je ležanje na kauču dobro

1. Jača imunološki sistem

2. Pomaže održavanju zdrave težine

3. Regulira razinu šećera u krvi

4. Regulira krvni tlak

administrator