Spread the love

Ispunjeni su svi ustavni uvjeti. Novi izbori su jedino rješenje

Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić pozvao je na raspuštanje oba doma. Inače DF uz SDA blokira rad Parlamenta FBiH tako što nedozvoljavaju popunjavanje parlamentarnih komisija. Mešalić je objavio da bi predsjednica FBiH Lidija Bradara trebala raspustiti Parlament FBiH i da su uvjeti za to ispunjeni.

“Potpuno je jasno da po članu 16. Ustava FBiH predsjednica FBiH Lidija Bradara treba da raspusti oba Doma Federalnog parlamenta i to po dva osnova. Ona to neće učiniti, jer su dobili partnere koji dižu ruke za sve što oni iz HDZ-a narede.

Član 16. Ustava FBiH

(1) Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz saglasnost sa Podpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

(2) Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine”, citarao je Ustav FBiH Mešalić.

On je naveo da je ovo pokazatelj i da OHR ima dovustruke standarde.

“Zašto OHR ima dvostruke standarde, zašto OHR sada umjesto što suspenduje Ustav FBiH na 24 sata kada to godi HDZ-u i što mijenja izborna pravila u izbornoj noći, sada ne ispoštuje Ustav FBiH i raspusti oba Doma parlamenta FBiH. OHR umjesto da implementira Ustav FBiH, on (Schmidt) šuti na očigledno kršenje Ustava FBiH i radi po sistemu švedskog stola, u zavisnosti da li to godi Draganu Čoviću ili ne.

Raspustiti ovaj nasposobni saziv oba Doma Parlamenta FBiH i raspisivanje novih izbora je riješenje”, naveo je zastupnik DF-a.

administrator