Minka Kreho imenovana za novu v.d. predsjednice Suda BiH: Ovo je njena biografija

Spread the love

Kreho će mijenjati Ranka Debevca, kojeg je jučer VSTV suspendovao, do okončanja istrage

Minka Kreho danas je imenova za vršiteljicu dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine. Oduku o njenom imenovanju VSTV je donio jednoglasno.

Kreho će mijenjati Ranka Debevca, kojeg je jučer VSTV suspendovao, do okončanja istrage nakon što je uhapšen u akciji SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH u kojoj je priveden i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić. 

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a jučer je saopćila kako smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

Minka Kreho je rođena 1960. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 1987. godine.

Pripravnički staž je završila na Republičkom sudu za prekršaje RBiH u Sarajevu, nakon čega je položila ispit za sudiju za prekršaje i potom se zaposlila na Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo kao stručni saradnik, a 1991. godine u istom sudu, imenovana je za sudiju za prekršaje gdje je radila sve do 1995. godine. 1993. godine položila je pravosudni ispit, a 1995. godine je izabrana za sudiju Općinskog suda I Sarajevo, na kojem je radila do 2003. godine kada je izabrana za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo. Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 18. januara 2007. godine.

administrator