Muslimani poručili Bidenu: Nema naših glasova bez primirja u Gazi

Spread the love

Muslimani u Americi i pojedini aktivisti Demokratske stranke najavili su da će mobilisati milione muslimanskih birača da ne daju donacije i ne glasaju za predsjednika Joea Bidena na izborima naredne godine ako ne preduzme hitne korake da osigura primirje u Gazi.

Nacionalni demokratski savjet muslimana, koji obuhvata lidere Demokratske stranke iz država koje će vjerovatno odlučiti ishod izbora – kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania – dali su Bidenu rok da do utorka u pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu iskoristi svoj uticaj u Izraelu da bi se postigao dogovor o prekidu vatre, piše Reuters, prenosi Glas Amerike (VOA).

U otvorenom pismu “Ultimatum o prekidu vatre 2023. godine” lideri muslimana najavili su da će mobilisati svoje birače “da ne podrže ili glasaju za bilo kog kandidata koji podržava izraelsku ofanzivu protiv Palestinaca”.

“Bezuslovna podrška vaše administracije, finansiranje i naoružavanje, imaju značajnu ulogu u nastavku nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i podriva povjerenje koje su vam birači prethodno dali”, napisao je savjet.

Bivši član Predstavničkog doma Keith Ellison, sekretar za pravosuđe Minnesote i prvi musliman koji je izabran u Kongres – i kongresmen Andre Carson iz Indiane su osnivači i koopredsjedavajući te organizacije.

Pismo je najnoviji znak sve većeg nezadovoljstva u arapskoj i muslimanskoj zajednici u Americi zbog toga što Biden nije osudio izraelske napade na Pojas Gaze koji su odgovor na napad militanata Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400 ljudi, a 239 oteto.

Zdravstvene vlasti u Gazi u ponedjeljak su saopštile da je više od 8.300 ljudi, među kojima 3.457 djece, stradalo u izraelskoj trodnevnoj vazdušnoj i kopnenoj operaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da neće pristati na zaustavljanje napada na Gazu, dok je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao da bi od prekida vatre koristi sada imao samo Hamas.

Članica Predstavničkog doma iz Michigana Rashida Tlaib, Amerikanka palestinskog porijekla, u ponedjeljak je objavila video na mreži X u kojem je osudila Bidenovu podršku “izraelskoj genocidnoj kampanji u Palestini” i dodala “Ne računajte na naše glasove 2024. godine”.

administrator