Na čelo Centralne banke BiH prvi put dolazi žena: Jasmina Selimović je nova guvernerka

Spread the love

U Sarajevu je danas održana sjednica novog saziva Upravnog odbora, na kojoj je izabran novi guverner Centralne banke BiH, javlja Avaz.ba.

Na ovo mjesto je izabrana dekanesa Ekonomskog fakulteta UNSA prof. dr. Jasmina Selimović. Za proteklih 26 godina Centralnu banku BiH predvodila su četiri guvernera i ona je prva žena na poziciji guvernera Centralne banke BiH.

Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu gdje je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti finansija i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka.

Od 2012. godine obnašala je funkciju prodekana za nastavu i naučno istraživački rad, a 2018. godine je izabrana prvi put za dekanicu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta, a angažirana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitet u zemljama EU.

Autorica je nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama brojnih naučnih i stručnih članaka objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na inicijativu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u decembru imenovalo novi Upravni odbor Centralne banke BiH, nakon što je prethodnom sazivu mandat istekao još u avgustu 2021. 

Valtertuzlanski.com /akta.ba

administrator