23. lipnja 2024.

Narodna kuhinja Tuzla: Prošle godine podijeljeno 836 hiljada obroka

Spread the love

Merhametova kuhinja “Imaret”  Tuzla svakodnevno priprema 2.840 obroka i to je za 240 obroka više u odnosu na isti period prošle godine.

Uz donacije, velike količine osnovnih životnih namirnica kuhinja mora sama kupiti, što stvara dodatno opterećenje na rad ove humanitarne ustanove.

U toku prošle godine Narodna kuhinja Imaret pripremila je i podijelila nevjerovatnih 836 hiljada obroka. Hranu dijele na nekoliko punktova u Tuzlanskom kantonu.

„Mi smo prošle godine podijelili 47.000 obroka više nego u 2022. godini, to pokazuje veliko povećanje korisnika Narodne kuhinje. Osim samih obroka, mi dijelimo i prehrambene pakete socijalno ugroženim građanima koji su udaljeni od kuhinje. Imamo projekte i za Podrinje“, kazala je Mensura Husanović, direktorica Merhameta Tuzla.

Iz Merhameta ističu da za sada uspijevaju izaći u susret svim osobama koje dođu sa zahtjevom za obrok iz Narodne kuhinje.

„Mi do sada nismo nikoga vratili, a da mu nismo pomogli. Mi smo izašli u susret svima, kako za obrok, tako i za pakete, ogrev i sve što mi možemo pomoći.“ , istakla je Husanović.

Narodna kuhinja Imaret Tuzla se finansira iz nekoliko izvora. Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla uvrstilis u ih u redovne tranše, dok su najveći donatori upravo humani građšani i privredna društva iz TK.

administrator