“NEĆU DA FINANSIRAM BOMBE KOJE PADAJU PO GAZI”

Spread the love

„Odbila sam novac koji bi mi bio dovoljan za cijelu godinu“

Književnica i dobitnica Evropske nagrade za književnost Lana Bastašić odlučila je da prekine saradnju sa izdavačkom kućom zbog nemogućnosti da se čuje njen glas o, kako kaže, genocidu u Gazi i cenzuri propalestinskih stavova u Njemačkoj.

U mejlu koji je poslala “Gardijanu”, autorka je napisala da se raskinuti ugovor odnosio na njen slijedeći roman koji trenutno piše.

Odbila sam novac koji bi mi bio dovoljan za cijelu godinu“, rekla je Bastašić.

Na svom Instagram profilu, Lana Bastašić je saopštila da je njena „moralna i etička dužnost bila da raskine svoje ugovore“ s izdavačkom kućom S Fischer.

Portparol ove izdavačke kuće potvrdio je da je Bastašić u raskinula ugovor u decembru “Poštujemo njenu odluku te smo u konstruktivnim razgovorima s njenom agencijom“, navode iz izdavačke kuće. Kako dalje piše Gardijan, ovu izdavačku kuću je 1886. osnovao jevrejski izdavač Samuel von Fischer, a bila je na meti nacističkog režima.

Nisam jedina koja ovo radi

Poznata književnica je bila gošća emisije „Probudi se“ na TV Nova u kojoj je govorila o prekidu saradnje sa njemačkom izdavačkom kućom zbog „moralne i etičke dužnosti“.

– Nisam jedina koja ovo radi. U Njemačkoj trenutno traje globalni štrajk umjetnika protiv kulturnih institucija. Od didžejeva koji odbijaju da puštaju muziku u određenim klubovima, do nobelovke Ani Erno, koja je odbila da sarađuje sa nekim institucijama. Ja sam samo jedna od mojih. Meni je bilo logično da ne izdajem fakture čiji porezi finansiraju bombe koje padaju po Gazi – kaže Lana Bastašić.

Ona dodaje da je u Njemačkoj trenutno „ružna situacija“.

administrator