Njemački gigant hitno traži 20.000 radnika

Spread the love

Za stupanje u radni odnos nudi 3.000 eura, a evo šta još zaposlenim slijedi

Nakon što je posljednjih godina Commerzbank u Njemačkoj ukinula više radnih mesta, ova grupacija sada traži 20.000 novih radnika. Za stupanje u radni odnos nudi do 3.000 eura.

Njemački finansijski gigant, nakon godina restrukturiranja i ukidanja hiljada radnih mesta, sada zapošljava nove radnikei to u velikom broju.

Direktorka ljudskih resursa Komercbanke navodi za njemačke medije da će kompaniji do 2034. godine biti potrebno nešto manje od 20.000 novih radnika.

 Biće vrlo teško da pronađemo dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada. Narednih desetak godina mnogi bejbibumeri koji sada rade u našoj banci otići će u penziju. Tome treba dodati i prirodnu fluktuaciju koja će se povećavati. Kako ne bismo smanjivali poslovanje, svake godine moramo da zaposlimo oko 2.000 novih radnika, otprilike polovinu njih u Nemačkoj, a drugu polovinu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lođ, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo da održimo planirani broj radnih mjesta s punim radnim vremenom koji ostaje konstantan na oko 36.000 u cijeloj grupaciji – navodi direktorka ljudskih resursa Komercbanke.

Njemački gigant hitno traži radnike

Komercbanka je od preuzimanja posrnule Drezner banke, usred finansijske krize 2008. godine, primarno bila usmjerena na mjere štednje i otpuštanje radnika . Glavni izvršni direktor banke Manfred Knof najavio je smanjenje 10.000 stalnih radnih mjesta širom svijeta kad je stupio na dužnost 2021. godine.

– Proteklih 15 godina karakterišu nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Drezner banke 2008. godine jedno restrukturiranje slijedilo je drugo. Sada se krećemo u potpuno drugom smjeru. Moramo da privučemo mnogo ljudi koji su na tržištu rada i to velikom brzinom – dodala je direktorka.

administrator