23. lipnja 2024.

Ovo je najskuplji viski na svijetu, prodan je za vrtoglavu cifru

Spread the love

Boca Macallana iz 1926. koju je aukcijska kuća Sotheby opisala kao “najvrijedniji viski na svijetu”, u subotu je prodana za rekordnih 2,1 milion funti (2,5 miliona eura).

Boca Macallana iz 1926. prodana je za rekordnih 2,1 milion funti (2,5 miliona eura) te ju je aukcijska kuća Soetheby opisala kao najvrjedniji viski na svijetu. Očekivalo se da će cijena rijetke boce doseći između 750 hiljada i 1,2 miliona funti, no nadmašila je nagađanja i dosegla 2,187.500 funti.

Prodaja je postavila ” novi rekord za bilo koju bocu žestokog pića ili vina prodanog na aukciji”, saopćio je Sotheby’s. Jedan od Macallana iz 1926. prije nekoliko godina je dosegao rekord za najskuplju ikad prodanu bocu – 1,5 miliona funti u istoj londonskoj aukcijskoj kući.

Voditelj odjela za viski u Sotheby’su, Jonny Fowle, rekao je agenciji AFP uoči prodaje da je uspio probati cijenjeni viski.

Probao sam malenu kapljicu ovoga. Veoma je bogato, s puno sušenog voća kao što biste očekivali, puno začina, i drvenastim okusom”, rekao je. Naglasio je da je čuvan 60 godina u mračnom evropskom hrastu, što se odrazilo na boju. “Nije viski koji se uzima zdravo za gotovo. Bogata, bogata kapljica, no nevjerovatna”, rekao je.

Valtertuzlanski.com, /Hina

administrator