Pariz opet na ulicama u znak podrške Palestini: Traži se hitan prekid vatre

Spread the love

Nekoliko hiljada ljudi protestvovalo je u subotu u Francuskoj tražeći “trenutni prekid vatre u Gazi”, na inicijativu udruženja Solidarnost Francuska – Palestina.

U Parizu je hiljade protestanata krenulo po kiši iza transparenta “zaustavite masakr u Gazi i na Zapadnoj obali, hitan prekid vatre”.

“Teško je vrijeme za naše palestinske prijatelje”, rekao je novinarima Bertrand Heilbronn, predsjednik udruženja.

Govoreći o neopisivoj patnji palestinskog naroda, zatražio je prestanak bombardovanja i kopnene ofanzive i ukidanje blokade Gaze, te je kritikovao nejasan stav francuskih vlasti koje su “sramota za našu zemlju”.

“Francuska mora odmah pozvati na prekid vatre kako bi oružje utihnulo”, rekla je Sophie Binet, glavna sekretarica sindikata CGT, jednog od najvećih u Francuskoj.

U Marseilleu se okupilo nekoliko stotina osoba, a u Toulouseu između 1200 koliko su procijenile lokalne vlasti i 4000 koliko kaže CGT.

Nakon prvog vala zabrana, u Francuskoj je održano nekoliko demonstracija podrške Palestincima.

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas za taoce uzeo oko 240 ljudi.

U znak odmazde, Izrael nemilosrdno bombarduje Pojas Gaze i od 27. oktobra provodi kopnenu operaciju s ciljem “brisanja” Hamasa.

Ti su izraelski napadi ostavili više od 12.000 mrtvih, uključujući 5000 djece i 3300 žena, prema palestinskom ministarstvu zdravstva, prenosi HINA.

administrator