Spread the love

U kuhinjama humanitarne organizacija Pomozi.ba u Sarajevu, Travniku i Bihaću, u okviru projekta ‘Obrok za sve’, svaki dan se pripremi oko 1.000 obroka za socijalno ugrožene osobe koje sebi ne mogu priuštiti kupovinu osnovnih životnih namirnica.

– Obroke serviramo u našim restoranima dobre volje gdje smo se potrudili napraviti ugodan i lijep ambijent za naše korisnike. Obroci su ukusni i zdravi, napravljeni od kvalitetnih namirnica, a svaki dan nudimo različita jela. Bitno nam je da se korisnici Restorana dobre volje osjećaju ugodno, da ne osjećaju stid što su prinuđeni tražiti besplatan obrok – navodi za Fenu Maja Arslanagić Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi ba.

Starije, nepokretne, oboljele i osobe koje zbog udaljenosti nisu u mogućnosti doći do Restorana svoj obrok dobiju na kućnom pragu.

– Naši vozači im svakog dana dostavljaju obrok i neke dodatne namirnice kao i sve ono što im je neophodno za normalan život. Korisnici našeg projekta ‘Obrok za sve’ većinom su starije osobe koje imaju minimalne penzije ili socijalna davanja – naglasila je.

Po njenim riječima, u posljednje vrijeme značajno je porastao broj zahtjeva za pomoć u osnovnim životnim potrepštinama.

– Nakon obrade zahtjeva, neke od tih ljudi uvrštavamo u projekt ‘Obrok za sve’ dok nekima obezbjeđujemo mjesečne pakete sa prehrambenim i higijenskim proizvodima ili pomažemo na neke druge načine – naglašeno je.

‘Obrok za sve’ stalni je i jedan od najvećih projekata humanitarne organizacija Pomozi.ba.

Obroke koje svakodnevno pripremaju nose na adrese starih i iznemoglih građana u Sarajevu, Varešu, Visokom, Brezi, Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu, Skender Vakufu/Kneževu, Kotor Varoši, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Cazinu, Kozarskoj Dubici, te Prijedoru. U okviru tog projekta pružaju podršku i manjim lokalnim kuhinjama da bi ojačali njihov status u lokalnoj zajednici.

Projekt je moguće podržati pozivom na broj 17001 i tako donirati 2 KM ili jedan obrok, kao i uplatom na standardne račune Pomozi.ba organizacije, ali i donacijom prehrambenih artikala. Donacije je moguće izvršiti i online na stranici www.pomoziba.org

administrator