Predstava ‘Djelidba’ otvara 28. Pozorišne dane u Tuzli

Spread the love

Premijerom predstave “Djelidba” autora Skendera Kulenovića u režiji profesora Miralema Zupčevića, 10. novembra će u Narodnom pozorištu Tuzla početi 28. revija Tuzlanski pozorišni dani. Na današnjoj pres-konferenciji govorio je profesor Miralem Zubčević, koji se dotakao vremena kada je “Djelidba” izvođena u Sarajevu, vremena kada se iz Makedonije vratio u BiH, susretu sa Nijazom Alispahićem, otvaranju Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

– Odmah sam pristao da radimo predstavu ‘Djelidba’. Skender Kulenović, taj genije, spada u našu klasiku. Predstavu ‘Djelidba’ kojoj je prisustvao Kulenović, svojevremeno su u Sarajevu napustili Rodoljub Čolaković i Đuro Pucar. Glumci su izveli tu predstavu do kraja, a Kulenović je pao u nemilost, otjerali su ga u Mostar. Riječ je o drami s komičnim elementima. Drago mi je što sam radio s darovitim studentima i ljudima. Niko od njih me nije razočarao, ni kao čovjek, ni kao saradnici – rekao je profesor Zubčević.

Nakon premijere u petak, prva repriza je zakazana za subotu, a u okviru 28. Tuzlanskih pozorišnih dana publika će moći odgledati predstave “Tri dana” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, književno veče i promociju knjige “Setilo se majke” Brankice Damjanović, predstavu “Lutka” i “Tobija” Pozorišta mladih iz Sarajeva, “Privatni život” GK “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, “Zbogom, Kalifornijo” Narodnog pozorišta iz Mostara, “Isus, sin, čovječiji” Hrvatskog kazališta Mostar, promociju knjige “Mali glumci”, predstavu “Kao mačak u čizmama” Art teatra i Narodnog pozorišta Tuzla, te predstavu “Teror” Hrvatskog kazališta Pečuh i HNK Osijek.

Tuzlanski pozorišni dani počinju 10. novembra, a završavaju 19. novembra.

administrator