Spread the love

Sukob je kulminirao jučer, bojim se…

Nije lako biti Srbin u ruskim postrojbama na ratištima Ukrajine jer Rusi ih bez municije šalju na najteže akcije, a ako se pobune, brutalno ih muče, optužuju za špijunažu i još šovinistički vrijeđaju da su – Cigani.

Ovo nije ukrajinska propaganda nego je o takvom tretmanu izvijestio srpski snajperist Dejan Berić, koji regrutira Srbe u rusku vojsku. Berić se odlučio javno požaliti na zapovjedništvo 119. padobranske pukovnije u kojoj služe strani plaćenici i o tome je progovorio u poruci koju je objavio na društvenim mrežama, a na snimku je pozornost skrenula ruska služba BBC-ja.

Dejan Berić jedan je od najpoznatijih balkanskih plaćenika koji se od 2014. godine borio na strani pobunjenih Rusa iz donjecke i luhanske regije. On je uvjereni rusofil koji Srbe regrutira u rusku vojsku, između ostalog i preko svog YouTube kanala s više od 100 tisuća pretplatnika, a nedavno je bio i član inicijativne skupine birača koja je podržala kandidaturu Vladimira Putina za predsjedničke izbore u ožujku ove godine. A kada takav putinovac odluči jadikovati kako Rusi užasno tretiraju Srbe, znači da je dogorjelo do noktiju.

O tome da Rusija pokušava regrutirati nekoliko stotina Srba u svoju vojsku prvi je u kolovozu izvijestio francuski izdavač Intelligence Online. U regrutaciji sudjeluje srpski državljanin Davor Savičić, koji je još 2014. formirao vod Srba u sastavu PMC Wagner.

Fontanka je 2016. godine pisala da je Davor Savičić, pozivni znak Wolf, “stari drug” zapovjednika PMC-a Dmitrija Utkina, koji je zajedno s Jevgenijem Prigožinom organizirao wagnerovu pobunu protiv Putina, a onda su obojica poginuli u avionskoj “nesreći”. Pretpostavlja se kako je oko stotinu srpskih dobrovoljaca u sastavu ruskih postrojbi, a Berić je imao važnu ulogu u njihovoj regrutaciji.
Nisu dobivali opremu i oružje.

Regrutirani Srbi bore se u jedinici “Vuk”, koja je dio Rjazanske 119. desantne pukovnije, objavio je Berić. Ali, prema njegovim riječima, zapovjedništvo puka tretira srpske plaćenike “kao stoku”, naziva ih “Ciganima” i postavlja pitanja zašto su došli ratovati u Ukrajinu.

Berić tvrdi da zapovjedništvo nije dopuštalo bolesnim Srbima odlazak na liječenje, a povremeno nisu dobivali vojnu opremu i oružje. Tako je krajem prosinca 2023. zapovjedništvo 119. pukovnije naredilo srpskim plaćenicima da jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dajući im tek “dva ili tri šaržera municije” za strojnice. Na zahtjeve za dodatnim oružjem, zapovjednik je, prema Berićevim riječima, rekao da će ostalo oružje Srbi zarobiti u borbi.

Nakon toga su srpski plaćenici odbili boriti se u sastavu 119. puka i zatražili premještaj u drugu postrojbu. To je razbjesnilo Ruse pa su Srbi, uključujući i one koji su se razboljeli, proglašeni ratnim zločincima, izbačeni iz zemunica na hladnoću i nekoliko dana držani na ulici bez hrane i vode. Prema Berićevim riječima, ruski zapovjednici su također, prijetnjama “batinama, strijeljanjem i zatvaranjem” pokušali natjerati plaćenike na napad.

Posjet vojne policije

Kulminacija je uslijedila kada su ujutro, 8. siječnja, Srbima došli predstavnici vojne policije i tražili od njih da potpišu da su špijuni. “Jutros im je došla vojna policija, ušla u zemunicu, pucala u zrak, tukla vojnike kundacima, nekima razbila glave. Bojim se za živote ovih ljudi. Zapovjedništvo 119. pukovnije je organizirana kriminalna skupina”, rekao je Berić, optužujući zapovjednike pukovnije da rade protiv ruske vojske.

Na svom VK telegram kanalu najprije je u ponedjeljak u 8 sati napisao: “Nije dobro jutro prijatelji. Pogledajte video i ponovno objavite”. Na spomenutoj snimci je desetak zamaskiranih vojnika koji se žale na svoj položaj u ruskim trupama.

Malo kasnije je poslao novu poruku koja glasi: “Razumijem da ću vjerojatno biti strpan u zatvor kasnije, ali ovo bi moglo spasiti živote naših vojnika”, da bi nedugo zatim uslijedila nova poruka:

“Tako je počelo, ali bojim se da će završiti ubijanjem naših vojnika”,

Berić je dodao da se obratio vojnom tužiteljstvu Donjecka i administraciji šefa Čečenije da Srbi budu prebačeni u odred Ahmat, ali “netko iz 119. pukovnije ne želi da to dobro završi”.

Srpski snajperist je to objavio uz objašnjenje kako se nada da će informacije o situaciji sa Srbima doprijeti do ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane, Sergeja Šojgua. Za kraj Berić je zaključio da bi nakon objave ovih videa mogao biti procesuiran po članku “diskreditiranja” vojske.

administrator