Protest ispred njemačke vojne kompanije zbog prodaje oružja Izraelu

Teilnehmer*innen mit Maleranzügen liegen auf dem Boden und spiel tot, auf ihren Rücken stehen verschiedene Berufsbezeichnungen, in der Mitte steht eine Person mit ''Presse'' auf dem Rücken. Am 19. Dezember 2023 versammelten sich etwa drei Dutzend Teilnehmer*in

Spread the love

Grupa građana održala je protest ispred kompanije Rheinmetall u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, zbog prodaje oružja Izraelu.

Građani koji podržavaju Palestinu podsjetili su javnost da Rheinmetall prodaje oružje Izraelu koji izvodi brutalne napade na Pojas Gaze.

Okupljeni su uzvikivali slogane poput “Izrael baca bombe, a Rheinmetall profitira”, “Stop izvozu oružja”, “Sloboda Palestini” i “Njemačka šalje novac, Izrael bombarduje”.

Njemačka vlada je kritikovana što je dozvolila prodaju oružja Izraelu.

Građani su zaposlenicima koji su prolazili ispred zgrade kompanije dijelili brošure na kojima je pisalo “Kako možeš spavati dok oružje koje si proizveo sije smrt”.

“Rheinmetall proizvodi haubice 155 milimetara koje Izrael koristi protiv Palestinaca”, također piše u brošuri.

Okupljeni građani su pozvali da se odmah zaustavi isporuka oružja Izraelu i genocid nad Palestincima u Gazi.

Diana, koja je prisustvovala protestu, rekla je da njemačka vlada mora prestati podržavati izraelsku vojsku.

“Protest se održava ne samo u Berlinu, već i u Dusseldorfu i Minhenu. Želimo pokušati da utječemo na njemačku vladu da prestane ulagati u izraelsku vojsku. Želimo da prestane bombardovanje Gaze. Želimo da se zaustavi genocid koji se trenutno provodi nad palestinskim narodom”, kazala je.

administrator