Schmidt dao rok strankama ili nameće uvođenje novih tehnologija za izbore

Spread the love

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se danas javnosti i govorio o integritetu izbora.

“Mislim da moramo očekivati da politika odgovori na pitanja. Glas građana mora da se poštuje. Nažalost, preporuke se godinama ne provode. Danas je ovo moj posljednji poziv Parlamentu da donese odluku”, započeo je Schmidt, i poručio da je “to nešto što se ne može zaobići u zemlji koja planira da se pridruži evropskim integracijama”.

Schmidt je potom nastavio…

“Također, mislim da je veoma bitno da izbori budu fer i korektni, da se građanima BiH mora dati mogućnost da u takvih izborima glasaju. Svaki glas mora da se računa i da se učvrste mjere protiv izbornih prevara. Ukoliko ne djelujemo, gubimo povjerenje glasača u izborni proces, a to je najgore što se može dogoditi u demokratiji. Pozivam sve da ovo shvate vrlo ozbiljno”.

“Ja ću raditi na tome, imam poštovanje za odluke koje donosi Parlament. Nažalost, neki dijelovi preporuka otprije 15 godina nisu bili provedeni, a neki jesu zbog mojih intervencija”.

“Ovo je moj posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donesu odluku sami. Ako se to ne desi, smatrat ću da je to nepoštivanje birača, koji imaju svoja izborna prava. Apelujem na sve političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa, a volio bih da domaći organi nađu rješenje. To mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu ili godini…”.

“U naredne dvije-tri sedmice želimo vidjeti rezultat. Svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima nadležnost i ovlaštenja da donese takve odluke. Dajte da uradimo ono što je potrebno”.

“Radimo na tome da se uvede elektronsko prebrojavanje glasova, identifikacija birača putem otiska prsta i zato su potrebne tehničke investicije. Druga stvar koju trebamo restruktuirati je nadzor procesa glasanja. To mora biti neutralno. Moramo promijeniti mehanizme biranja tih ljudi, a to više neće biti posao koji će raditi političke stranke”.

administrator