Spread the love

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u upozorio je danas na tešku socijalno-materijalnu situaciju uposlenika BHRT-a.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u upozorio je danas na tešku socijalno-materijalnu situaciju uposlenika BHRT-a, te da tom emiteru slijedi gašenje ukoliko se ne ispostavi drugačiji način raspodjele zakonom propisane RTV takse.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović-Pašalić na konferenciji za novinare u zgradi RTV Doma u Sarajevu je navela da još nemaju informaciju hoće li i kada to pitanje biti riješeno.

“Obraćam se uime naših oko 450 članova, ali i svih 800 uposlenika BHRT-a, kao i onih kolegica i kolega iz druga dva emitera koji nas podržavaju jer su u istoj situaciji kao i mi, potplaćeni i potlačeni”, kazala je Kurtović-Pašalić.

Dodala je da nemaju novca za plate, doprinose dok se drugi razmeću njihovim novcem, te pozvala da u sva tri javna emitera uđu finansijske inspekcije i ustanove ko je radio protiv zakona.

“Ugroženi smo i ne želimo više da trpimo nepravdu. Mi smo ogledalo države. Sramota je da parlamentarci imaju pet, šest hiljada KM, kao i da naši menadžmenti primaju platu tri, četiri hiljade KM, pa i više, a oni koji proizvode program 600, 800 KM ili u najboljem slučaju prosječnu platu. U današnje vrijeme od toga se ne može prehraniti porodica. Mora se provesti pravedna sistematizacija radnih mjesta, da se povećaju plate, topli obrok i poboljšaju uslovi rada”, rekla je Kurtović-Pašalić.

Članica UO Sindikata Minja Erić je navela da postoji verbalna podrška predstavnika vlasti na svim sastancima koji su održani, ali dosada nikakvu konkretnu podršku, ni rješenje nemaju, niti je ono predloženo.

“Situacija je sada još teža s obzirom da smo ostali bez načina prikupljanja RTV takse jer ugovor do danas nije potpisan. Jedan od najvećih problema je i zastarjela oprema na kojoj se radi, a koja stalno otkazuje i opasna je po zdravlje radnika. Više od 60 posto radnika ima primanja manja od 800 KM, doprinosi se ne uplaćuju, na penzionisanje se čeka više mjeseci. Egzistencija više od 800 porodica je ugrožena”, istakla je Erić.

administrator