Da li su podaci pacijenata u RS završili u rukama sajber-kriminalaca?

Spread the love

Da li su podaci pacijenata, kako medicinski, tako i oni lični, poput JMBG-a, završili u rukama sajber-kriminalaca, ključno je pitanje u ovim momentima.

Da li su podaci pacijenata, kako medicinski, tako i oni lični, poput JMBG-a, završili u rukama sajber-kriminalaca, ključno je pitanje u ovim momentima, nakon što je međunarodna hakerska grupa 31. decembra 2023. napala Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) u RS.

Smatraju to pojedini sajber-stručnjaci, a čak su neki od njih na društvenim mrežama objavili i tvrdnje da se, navodno, ove informacije prodaju na Dark webu.

Tvrdi se, naime, da su svi kartoni, te privatne informacije svih korisnika “sada na prodaju”, odnosno da su podaci, navodno, u rukama kriminalaca, ali zvanične potvrde takvim tvrdnjama nema.

Vahidin Đaltur, sudski vještak za digitalnu forenziku, ističe da bi za konkretan komentar na ovu temu morao biti bolje upoznat sa samim sistemom, te da ne zna dimenzije upada niti raspored baza podataka i slično. On kaže da je teoretski moguće da je sve pokupljeno, ali je moguće i da nije.

“Kada se ostvari upad u neki sistem, velike su šanse da se može dobaciti do puno toga, ukoliko nije pravilno segmentirano i tako dalje”, naveo je Đaltur za “Nezavisne novine”.

Naš sagovornik poručuje da ne postoji 100 odsto zaštićen sistem.

“Postoji samo minimaliziranje rizika. Minimaliziranje rizika podrazumijeva i kvalitetne ljude i kvalitetnu opremu i softvere za zaštitu, ali i samo osvještavanje uposlenika”, poručio je Đaltur u izjavi za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), sinoć je rekao da je baza sigurna.

“Prema sadašnjim podacima baza je sigurna, podaci su sigurni”, naglasio je Kusturić.

Iz FZO RS su ranije rekli da stručne službe za informacione tehnologije Fonda zajedno sa eksternim partnerima aktivno rade na ponovnom uspostavljanju IZIS-a, koji je bio meta visokosofisticiranog napada napredne međunarodne hakerske grupe.

“Upravo su pravovremena i adekvatna reakcija nadležnih za IZIS, te visoki standardi sigurnosti koji su postavljeni u ovom sistemu, bili ključni da se spriječi veća šteta koja je mogla da prouzrokuje nesagledive posljedice za IZIS, a samim tim i kompletan zdravstveni sistem Srpske”, naveli su iz FZO RS.

administrator