Sindikat: Rješavanje problema u zdravstvu FBiH ili ćemo donijeti odluku o obustavi rada

Spread the love

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno te da će donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu.

“Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije je 26. listopada 2023. održao štrajk upozorenja kako bi upozorio na odugovlačenje u rješavanju problema u zdravstvu od strane Vlade FBIH. Od svih ostalih zakonskih oblika borbe tada smo odustali jer smo 8. studenog 2023. na sastanku s federalnim ministarstvom zdravstva dobili obećanje da ćemo do kraja 11. mjeseca završiti proceduru potrebnu za početak pregovora. Izgleda da se ponavlja priča s prvog sastanka i da opet zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno. Dok Vlada FBIH s drugim sindikatima sklapa kolektivne ugovore, naš sindikat u potpunosti ignoriraju”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu kako od svojih zahtjeva neće odustati te pozivaju federalnog ministra zdravstva da pokaže odgovornost i pripremi sve za pregovore, a Vlada FBiH da pokaže da je Vlada na koju građani mogu računati.

“Ukoliko do kraja mjeseca neće biti konkretnog koraka od strane Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu mi ćemo donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, a Vlada FBiH će biti odgovorna što građani FBiH nisu osigurali ono što imaju pravo, a to su zdravstvene usluge. i stabilan zdravstveni sistem. Također ćemo s pravnim savjetnikom Sindikata pokrenuti sudskim putem borbu za kraj diskriminacije zdravstvenih radnika”, poručili su iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

administrator