Spread the love

Vlada Federacije donijela je odluku o primjeni akontativnog modela penzije koji će biti uvećan za pet posto, pa će najniža penzija u februaru biti 564 umjesto 538 KM

Nakon što su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila po hitnom postupku ovogodišnji budžet u iznosu od skoro 7,5 milijardi maraka, ponovo se ukazala prilika za akontativno usklađivanje penzija.

Vlada Federacije donijela je odluku o primjeni akontativnog modela penzije, čime će one biti uvećane za pet posto. To znači da bi sa povećanjem od pet posto najniža penzija u februaru (januarska koju će dobiti u februaru) iznosila 564 umjesto dosadašnjih 538 KM.

ZAKONSKI USLOVI

Podsjetimo, riječ je o modelu prema kojem se penzije uvećane po osnovu redovnog usklađivanja, koje je inače zakonska odredba svakog 15. aprila, isplaćuju unaprijed.

– A 15. aprila, kada se dobiju zvanični podaci o indeksu rasta potrošačkih cijena i stope rasta BDP-a od federalnog Zavoda za statistiku, utvrdit će se konačni procenat redovnog usklađivanja penzija u Federaciji BiH za 2024. Prema mišljenju naših ekonomskih stručnjaka, nisu ispunjeni zakonski uslovi za vanredno usklađivanje penzija u ovoj godini (stopa rasta realnog BDP-a je manja od tri posto u prethodnoj godini). Zato će Savez penzionera u najskorije vrijeme zatražiti neki vid jače novčane pomoći penzionerima, kaže za Oslobođenje Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vlada je obećala do pet posto povećanje koje će biti isplaćeno u februarskoj penziji. To znači da bismo mogli u aprilu očekivati još jedno usklađivanje penzija, ne znamo za procent, koliko će biti, ali je ovo sve u svakom slučaju pozitivno. To povećava start minimalnih i svih ostalih penzija za aprilsko usklađivanje, ocjenjuje Terzić i dodaje da se penzioneri nadaju boljem položaju.

– Slobodno mogu reći da nama ovo itekako znači. Veoma je bitno da je budžet usvojen i ovom prilikom zahvaljujem zastupnicima, ali i delegatima koji su glasali za usvajanje. Da nije usvojen, išlo bi se na Odluku o privremenom finansiranju. E, onda bi bio problem i ne bismo mogli očekivati ova povećanja. Stoga je ovo stanje daleko sigurnije od onog od prije nekoliko dana, kad su govorili o privremenom finansiranju, tvrdi on.

NIŠTA OD 13. PENZIJE

Pitali smo ga da li će uskoro biti riječi i pregovora o 13. penziji, o kojoj se nedavno govorilo po kantonalnim savezima, jer su budžeti puni, a ta bi isplata ublažila inflatorni udar na ovu populaciju.

Terzić kaže da ne zna ko je tu priču pustio, te da nema nikakvih informacija o tome.

Podsjećanja radi, nedavno je Halil Subašić, novi direktor federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, najavio akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine u ovom entitetu. Koju sedmicu prije resorni ministar Adnan Delić sastao se s predstavnicima dva krovna udruženja Redžom Mehićem i Ivom Kožulom, pred kojima je ustvrdio da će se akontativno povećanje penzija realizirati u prvom mjesecu nove godine, a pominjao je i vanredno povećanje za koje postoji osnova u Zakonu o PIO.

administrator