Španski premijer pozvao zapadne zemlje da priznaju palestinsku državu

Spread the love

Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je u srijedu zapadne zemlje da “jednom za svagda” priznaju državu Palestinu.

– I dok taj dan ne dođe, moramo jasno i sa strašću reći da palestinsko stanovništvo ne može plaćati za terorističke akte Hamasa – rekao je Sanchez na Osmoj konferenciji ambasadora u Madridu.

Španski lider je dodao da je svjestan ogromnih patnji u Pojasu Gaze, za koje je rekao da su se u posljednja tri mjeseca dodatno pogoršale.

– Broj civilnih žrtava je apsolutno nepodnošljiv – naglasio je Sanchez.

Rekao je da bi prvi cilj međunarodne zajednice trebao biti omogućavanje trenutnog i trajnog prekida vatre.

Dodao je je da bi, nakon što se nasilje završi, nacije trebale organizovati mirovnu konferenciju i ponuditi “ozbiljno, pošteno i kredibilno rješenje zasnovano na principu dvije države”.

Podijelio je svoju viziju da obje države žive zajedno u “miru i sigurnosti”.

Kada je Sanchez formirao sadašnju Vladu u novembru, obećao je da će Španija raditi na tome da izvrši pritisak na Evropsku uniju da prizna Palestinu.

Sanchez je rekao da će Španija jednostrano priznati državu Palestinu tokom njegovog mandata, čak i ukoliko EU i druge zemlje to odbiju učiniti.

Ove izjave izazvale su diplomatski razdor između Španije i Izraela, pri čemu je Tel Aviv opozvao svoju ambasadoricu u Madridu na nekoliko sedmica.

Međutim, ambasadorica Rodica Radian-Gordon se navodno vratila u Madrid ove sedmice, nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz saopćio da je primjetna “pozitivna promjena” u stavu Španije prema Palestini i Izraelu.

administrator