Spread the love

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zabilježen je porast broja djece koja su hospitalizirana u Klinici za dječije bolesti. Ljekari ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije zbog morbila, gripe i drugih virusa te popunjenost bolničkih kapaciteta.

Zbog simptoma uzrokovanih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom na prijemnom odjeljenju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pruženo je više od 2000 pregleda i intervencija.

“Epidemiološka situacija na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla trenutno je vrlo ozbiljna, ali je pod kontrolom. Trenutno na Klinici leži 82 djece i 65 majki pratilja” kazala nam je  doc.dr.med.sci Lejla Osmančević, V.D načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

“Od početka praznika ukupno je pregledano preko 600 djece, te pruženo preko 2000 usluga. Najveći broj oboljele djece su djeca oboljela od respiratornih infekcija i komplikovanih pneumonia”, dodala je Osmančević.

Preko 70% djece koja su hospitalizovana na Klinici su djeca mlađe životne dobi, odnosno, novorođenčadi (od prvog do trećeg mjeseca života). Radi se o životnoj dobi koja sama po sebi nema razvijen imunološki sistem, te takva djeca odmah moraju biti hospitalizovana na Odjeljenju intenzivne njege, biti pod monitoringom i ozbiljnim terapijama.

“Ono što nama predstavlja problem je što imamo povećan priliv djece sa terena, djece koja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju, koja duži vremenski period zahtijevaju liječenje u bolnici – jer se radi o djeci sa specifičnim imunološkim sistemom i komplikovanim pneumoniama i ta djeca se liječe značajno duže. Imamo prekapacitiranost Klinike za dječije bolesti. Sa dojenčadima na Klinici leže i majke te se i njima mora obezbijediti mjesto koje je u skladu sa epidemiološkom situacijom”, istakla je ona.

Osim na području TK, i u širem regionu povećan je broj djece sa morbilima i sa pertusisom, a ljekari navode da je najveći uzročnik širenja epidemije nevakcinacija djece.

“Radi se o vrlo ozbiljnim infektivnim bolestima, a s ozbirom da od 2018. godine do danas imamo slabiji trend vakcinacije djece, na naplatu nam dolazi ova situacija gdje djeca koja nisu vakcinisana oboljevaju od morbila i pertusisa, te završavaju u bolnici”, zaključila je za Radio Kameleon doc.dr. Lejla Osmančević.

administrator