Švedski ministri upozorili građane: Pripremite se za rat

Spread the love

Bohlin je rekao da njegove riječi nemaju za cilj izazvati strah, već stvoriti “svijest o situaciji”. Istaknuo je kako su Ukrajinci vjerojatno mislili da su njihovi sukobi s Rusijom stvar prošlosti sve dok Putin nije odlučio ilegalno pripojiti Krim, a osam godina kasnije je pokrenuo potpunu invaziju na zemlju…

Švedski dužnosnici upozoravaju građane da budu spremniji nego ikad na rat. U maju 2022. Švedska i Finska, poznate po svojoj neutralnosti, najavile su da će se pridružiti NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Dok se Finska službeno pridružila savezu u aprilu 2023., kandidatura Švedske naišla je na prepreke.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kritizirao je navodnu neaktivnost nacije protiv islamofobije, nazivajući to “crvenom linijom”. Mađarska je također izrazila zabrinutost oko švedskog članstva.

OPASNIJE NEGO IKAD…

Erdoğan je kasnije dao odobrenje za pristupanje Švedske NATO-u, iako Narodna skupština Turske još treba dati zeleno svjetlo. Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je krajem prošle godine da se njegovoj zemlji ne žuri odobriti kandidaturu Švedske.

Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošlog tjedna za njemačku novinsku agenciju DPA da je Švedska učinila sve potrebne ustupke, predviđajući da će zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sljedećeg summita, zakazanog za juli u Washingtonu.

Švedski ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin u nedjelju je, tijekom godišnje konferencije u Sälenu, izdao upozorenje građanima.

“Tješiti se da smo nacija mira postalo je opasnije nego ikad”, rekao je. “Mnogi su to rekli prije mene, ali dopustite mi da to učinim u službenom svojstvu, potpuno jasno: moglo bi doći do rata u Švedskoj.”

administrator