Švicarski div sa preko 100 hiljada zaposlenih preuzeo sarajevsku kompaniju

Spread the love

Švicarska kompanija ABB dogovorila je preuzimanje vlasništva nad sarajevskom firmom koja se bavi softverskim uslugama “Meshmind”, a kako bi proširila svoje mogućnosti istraživanja i razvoja u vještačke inteligencije (AI) i industrijskog interneta stvari (IoT).

ABB je vodeća tehnološka firma u elektrifikaciji i automatizaciji koja omogućuje održiviju budućnost s učinkovitijom potrošnjom resursa. O veličini kompanije govori podatak da imaju oko 105.000 zaposlenih.

Osnivači Meshminda su Davor Stanković, Kenan Hodžić, Armin Hamzić i Köppl Felix, piše BiznisInfo.ba.

Kroz ovu akviziciju ABB će integrirati inženjerske talente, umjetnu inteligenciju i softversko znanje kako bi formirao novo globalno središte za istraživanje i razvoj kako bi dodatno ubrzao razvoj inovativnih rješenja za automatizaciju unutar svog odjela za automatizaciju mašina (B&R).

– Robotika i automatizacija pokretana umjetnom inteligencijom imaju moć transformirati industrije, pružajući firmama veću fleksibilnost i inteligenciju usred kritičnih globalnih trendova i izazova radne snage – rekao je Sami Atiya, predsjednik ABB-ovog poslovnog područja za robotiku i diskretnu automatizaciju.

– Kroz ovu akviziciju dodatno ćemo ubrzati razvoj našeg softvera i rješenja utemeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bismo automatizaciju učinili prilagodljivijom i pristupačnijom, omogućujući firmama svih veličina da postanu otpornije – kazao je.

Integracija približno 50 Meshmindovih zaposlenika proširit će saradnju s B&R timovima u nizu projekata istraživanja i razvoja, uključujući sisteme vizije dubokog učenja, inženjerske alate omogućene umjetnom inteligencijom i razvoj IoT aplikacija, iz ureda u Sarajevu, koji će služiti kao B&R novo globalno središte za AI i razvoj softvera.

Financijski detalji transakcije za koju se očekuje da će se zatvoriti u prvom tromjesečju 2024. nisu objavljeni.

– Ova akvizicija temelji se na našem uspješnom odnosu s Meshmindom kako bismo uspostavili novo globalno središte za istraživanje i razvoj za B&R – rekao je predsjednik Odjela za automatizaciju mašina Joerg Theis.

– Kao dio našeg šireg ekosistema koji uključuje univerzitete, partnere i start-upove, ovo najnovije ulaganje će ojačati naše kapacitete i stručnost za stvaranje rješenja koja olakšavaju živote naših klijenata, pomažući im da oblikuju budućnost svojih industrija – dodao je.

Investicija se poklapa s ABB-ovom nedavnom akvizicijom firm Sevensense, vodećeg dobavljača 3D vizualne navigacijske tehnologije s omogućenom umjetnom inteligencijom za autonomne mobilne robote (AMR). Zajedno ističu ABB-ovu i B&R-ovu stratešku usmjerenost ulaganja na inovativnu AI i softverska rješenja za isporuku vrijednosti za svoje klijente kroz najproduktivniju i najučinkovitiju tehnologiju.

administrator