23. lipnja 2024.

Turska za kraj godine sprema prvi let domaćeg borbenog aviona pete generacije. (VIDEO)

Spread the love

Turska se sprema da završi 2023. godinu, obilježenu prodorima u odbrambenim platformama, tako što će prvi put u nebo poslati svoj autohtoni borbeni avion pete generacije i svoju prvu bespilotnu letjelicu sa letećim krilima sa dubokim udarom.

U toku ove godine održan je niz prvih letova, uključujući i prvi turski borbeni avion bez posade, Kızılelma, obučeni i laki lovac na mlazni pogon, Hürjet, kao i novu borbenu bespilotnu letjelicu (UCAV), Bayraktar TB3, skrojen za novi nosač aviona u zemlji, TCG Anadolija.

U preostalim danima 2023. godine predviđeno je da turska zrakoplovna industrija (TAI) izvede prve letove domaće razvijene borbene letjelice pete generacije, nazvane KAAN, i novog borbenog drona Anka-3, piše Daily Sabah.

Javno predstavljen ranije ove godine, KAAN je jedan od najvažnijih projekata u historiji Turske. Borbeni avion je debitovao na pisti i uspješno je završio svoj prvi taksi test nakon što je sredinom marta prvi put pokrenuo svoje motore.

Platforma čini Tursku jednom od rijetkih zemalja s infrastrukturom i tehnologijom za proizvodnju borbenog aviona pete generacije. Cilj mu je zamijeniti zastarjelu flotu F-16 u inventaru Komande zračnih snaga, za koju se planira postupno ukidanje počevši od 2030-ih. Projekat je pokrenut 2016. godine.

Nakon što su prošli sveobuhvatna nezavisna testiranja, sistemi misije i podsistemi koji će se nalaziti na KAAN-ovom prvom letu počeli su da se instaliraju na avion, koji je bio rastavljen do najsitnije komponente.

Očekuje se da će 21-metarski (oko 69 stopa) mlaznjak moći postići maksimalnu brzinu od 1,8 maha (2,222 km/h) zahvaljujući svojim dvostrukim motorima, koji mogu proizvesti potisak od 29.000 funti (13.000 kilograma).

administrator