Tuzlanski kanton na privremenom finansiranju: SDA traži helikopter, sjemena, uniforme

Spread the love

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za period januar – mart 2024. godine. Iznos od 113.555.472 KM biće potrošen za ova tri mjeseca.

Iako se očekivalo da budžet bude usvojen do karaja godine, to se ipak neće desiti. Razlog je taj što je Klub zastupnika SDA u Skupštini TK predložio Vladi TK mjere teške više od 70 miliona maraka, za koje za sada nema sredstava.

Klub SDA u Skupštini TK od Vlade TK traži da obezbijedi finansijska sredstva od 76 miliona maraka.

Nabavka helikoptera za UKC, Civilnu zaštitu i MUP, u vrijednosti od 10 miliona maraka, nabavka balističke opreme vrijedne oko milion maraka, uniforme za MUP u vrijednosti devet miliona maraka.

Također, zastupnici SDA traže opremanje robnih rezervi u vrijednosti od 42 miliona maraka, formiranje Civilne zaštite u svim Mjesnim zajednicama, što bi koštalo još pet miliona maraka.

Potpisnik ovog zahtjeva je Šekib Umihanić, šef Kluba SDA u Skupštini.

„Ove mjere su usaglašene na Klubu SDA. Mi ovdje idemo na jačanje tog sigurnosnog segmenta društva. Za MUP ovdje imamo oko 22 miliona maraka, prošle godine je bilo za UKC Tuzla nekih dvadeseatk miliona. Ovdje nije u pitanju sukob unutar SDA ili same koalicije, to je jednostavno potreba“, kazao je Šekib Umihanić.

Vlada TK, ipak, nema sredstava u budžertu za ove namjene.

„Ukoliko uzmemo u obzir da mi već od budžetskih korisnika dobivamo oko 60-70 miliona maraka zahtjeva za budžetsku godinu i mi to svedemo na nešto što je budžetu podnošljivo, onda ovi zahtjevi Kluba SDA nisu realni. Naravno, ako su ovi zahtjevi politički stav i potreba, mogu se naći neka rješenja. Na kraju nije sve stvar u novcu, dobar dio ovih mjera zahtijeva određene procedure, elaborate, studije izvodljivosti i tako dalje. Nije u pitanju samo da bude pozicija u budžetu i da to bude završeno. Potrebna su dodatna usaglašavanja unutar SDA“, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

I Halilagić i Umihanić očekuju da će nakon Odluke o privremenom finansiranju vrlo brzo biti usvojen i budžet. Iz opozicije tvrde da su megalomasni zahtjevi SDA prema Vladi koju predvodi njihov član, oružje u unutarstranačkoj borbi.

„Na sceni je borba unutar same koalicije SDA-DF. Ovdje je u pitanju privatizacija političkih procesa u TK od strane ljudi iz sjene koji upravljaju i Klubom SDA i Klubom DF-a, a sve na štetu građana ovog kantona. Zbog tih problema mi sada imamo Odluku o privremenom finansiranju, a ne nacrt budžeta“ – kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

administrator