U božićnoj poruci, papa osudio ‘užasnu žetvu’ civilnih smrti u Gazi

Pope Francis celebrates Christmas Eve mass in St. Peter's Basilica at the Vatican, December 24, 2023. Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Spread the love

“Djeca žrtve rata su mali Isusi današnjice”

Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et Orbi (na svečanoj božićnoj misi) u ponedjeljak, da se prekinu vojne operacije i popravi humanitarna situacija u Gazi dodavši da je rat put bez odredišta i da svijet treba reći ne oružju. Djeca koja umiru u ratovima, uključujući u Gazi, su “mali Isusi današnjice”, izjavio je danas poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je u obraćanju povodom katoličkog Božića rekao da su izraelski napadi u Gazi “počinili užasnu žetvu nevinih civila”. Nazvao je “užasnim” napad Hamasa na Izrael izvršen 7. oktobra i ponovo pozvao na oslobađanje oko stotinu talaca koji su i dalje zarobljeni u Gazi.

U istom je obraćanju ponovo kritikovao industriju naoružanja, rekavši da ona na kraju kontroliše “marionetske veze rata”.

Papa Franjo je pozvao na okončanje svih sukoba – političkih, društvenih i vojnih – u pojedinim zemljama, uključujući Ukrajinu, Siriju, Jemen, Liban, Jermeniju i Azerbejdžan, i stao u odbranu prava migranata širom svijeta.

“Koliko se nevinih civila ubija u našem svijetu! U majčinim utrobama, u odisejama započetim u očaju i traženju nade, u životima svih onih mališana čije je djetinstvo uništeno ratom. Oni su mali Isusi današnjice”, istakao je papa Franjo piše SRNA.

Papa je posvetio posebnu pažnju Svetoj zemlji, uključujući Gazu, gdje je, prema navodima palestinskih zvaničnika zaduženih za zdravstvo, u izraelskim napadima za jednu noć poginulo 78 ljudi, u jednoj od najsmrtonosnijih noći od početka sukoba 7. oktobra.

Govoreći sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra hiljadama ljudi, Papa je na trgu poručio: “Neka dođe mir u Izrael i Palestinu, gdje rat uništava živote tih ljudi. Sve ih grlim, posebno hrišćanske zajednice Gaze i cijele Svete zemlje”.

Palestinian flags are held as people gather to hear the traditional Christmas Day Urbi et Orbi message to the city and the world delivered by Pope Francis from the main balcony of St. Peter’s Basilica at the Vatican, December 25, 2023. REUTERS/Yara Nardi

Otkazan Božić u zemlji gdje je Isus rođen

Glavne crkve u Betlehemu složile su se da otkažu sve božićne proslave ove godine u znak protesta zbog rata u Gazi.

Opština Betlehem na okupiranoj Zapadnoj obali najavila je da neće održavati tradicionalne svečanosti u Isusovom rodnom mjestu “u žalost i u čast” Palestinaca ubijenih u Gazi.

Dodaje se da će ove godine svečanosti poprimiti sumorniji ton, bez svjetla, tradicionalnog drveta ili jaslica.

“Reći da miru znači reći ne ratu, svakom ratu. S hrabrošću reći ne ratu. Rat je put bez odredišta i poraz bez pobjednika”, kazao je papa Franjo danas.

HINA piše da je poglavar Katoličke crkve pozvao da svijet bude “glas nevinih, onih koji su umrli zbog nedostatka vode i hrane, glas onih koji ne mogu pronaći posao ili su ga izgubili, glas onih koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu u potrazi za boljim životom”

administrator