Vodič za Istanbul by Aiša Čerkez

Spread the love

Šta trebate posjetiti, gdje boraviti i šta jesti

Aiša Čerkez, osnivačica i administratorka grupe „Putovanje u Istanbul“, gdje aktivno mnogi članovi s Aišom pišu svoja iskustva više od dvije godine.

– Zahvaljući grupi pomogli smo mnogim ljudima da odu na liječenje u klinike u Istanbul bez ikakve naknade, pomogli smo ljudima da kreiraju grupna i indvidualna putovanja u Istanbulu. Postali smo jedna velika porodica, trenutno nas ima preko 75.000 i svakako dana rastemo. Drago mi je da sam admin jedne velike porodice.

Grupa mi je pomogla da se ohrabrim i bavim turizmom. Trenutno sam u fazi otvaranja agencija „Ajšen Travel d.o.o“, gdje sam napustila posao dugodišnje profesorice fizike u Srednjim školama na području Mostara.

Prije tri godine imala je ideju da ljudima pokaže Istanbul pošto je mnogo puta išla u Istanbul.

– Zahvaljujući školi, edukacijama uvijek me put nosio za Istanbul. Predložila sam mojoj prijateljici Sabini i ona je prihvatila da napravimo ponudu za ljude da idu jedno ljeto sa nama u Istanbul. Napravilj smo skromnu ponudu, šest noćenja u Istanbul i avio karta za 270KM, gdje smo ljudima pokazati Istanbul, bez ikakve naknade. Zajednički odlazak smo objavili na mom Facebook profilu, i  javilo nam se 30-tak ljudi. Napravili smo grupu za ljude koji su sa nama odlučili ići u Istanbul, pisali smo o atrakcijama koje ćemo posjetiti. Grupa je bila zatvorenog tipa, onda me jedna gospođa pitala da li mogu dodati svoje prijatelje. Da čitaju zanimljivosti. Sve ostalo je historija…

Mnogo pozitivnih iskustva je doživjela zahvaljujući grupi. Dobila je tada poziv tadašnjeg generalnog konzula Bosne i Hercegovine gospodina Siniše Mihailovića, a njihovo prijateljstvo i danas traje.

– Svakodnevno dobijem veliki broj poruka gdje ljudi me pitaju za savjet odlaska na liječenje, posjete atrakcija, kupovine. Svima stojim na raspolaganju. Ljubav prema Turskoj se javila uz serije i tako želja da naučim jezik. Danima bi gledala edukativne emisije i serije o običajima i kulturi ove posebne države.

Aiša je samo za čitatelje Azre, podijelila mini vodič za sve pto trebate posjetiti, gdje boraviti i šta jesti u Istanbulu.

ISTANBUL ZAŠTO TREBATE POSJETITI

Grad koji leži na dva kontinenta, spoj historijskog i modernog. Mjesto koje ostavlja bez daha, uvijek egzotičan, bučan, živ i brz sve to pruža Istanbul. U 2023. bio je prvi grad na svijetu sa posjetama turista. To vam govori kako ga svi žele vidjeti. Ovaj grad će vas svojom energijom mamiti da ga stalno posjetite…

Napoleon je dobro sažeo, kada bi Zemlja bila jedna država, Istanbul bi joj bio glavni grad.

Dio koji u Istanbulu ne možete mimoići je Sultanahmet. Najsredišnji kvart kroz vijekove je historijski Sultanahmet. Dok se krećete po ovoj četvrti, vraćate se u srednji vijek. Ovo je mjesto gdje je historija pomiješan sa kulturama. Dopustite da se izgubite u brojnim malim ulicama, pojedite kebab na uglu ulice i doživite atmosferu jednog od barova vikendom.

Upravo na Sultanahmetu pronaći ćete dvije središnje džamije i Topkapi palaču, Plavu džamiju i Aya Sofiju.

Topkapi palača – skoro 400 godina bila je glavnom rezidencijom osmanskih sultana.

Plava džamija u Istanbulu koju morate posjetiti. Džamiji koja oduzima dah, a koja je poznata po svojih 6 minareta i po vrlo posebnom uzvišenom miru, iako se nalazi usred užurbanog centra.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine kao crkva u tadašnjem Carigradu i bila je nekoliko stotina godina središte kršćanstva, sve dok 1453. crkvu nije osvojio sultan Mehmet II i pretvorio je u džamiju. Aya Sofija poslije postaje muzej s mnogo šarenih mozaika vjerskih scena. 2020. ukidanjem odluke iz 1934. ponovo je proglašena džamijom…

Dok ste u Istanbulu posjetite trg Taksim.

Taksim, jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Istanbulu, nudi aktivnosti za svakoga.

Trg Taksim, Istiklal ulica vodi sve do tornja Galata. Okružuju ga različiti kasni osmanski stilovi gradnje. Nekoliko je zgrada iz razdoblja rane Turske Republike, veliki broj ambasada i važni historijskih građevina. Lagana šetnja ulicom Istiklal, historijski tramvaj daju poseban čar srcu modernog Istanbula. Dok šetate satima doći ćete kod Galata kule, tu ćete probati San Sebastian Cheesecake, mjesto gdje svi čekaju parče svog kolača.

Jedan dan ostavite za šareni kvart…

UNESCO je zaštitio šareni kvart po imenu Balat. Ovo mjesto privuklo je veliki broj snimateljskih ekipa turskih serija, pa se svaknevno snimaju serije.

U ovom kvartu već decenijama žive grčke, jevrejske i jermenske zajednice.

Iz luke Eminönü otiđite u azijski dio Istanbula. Na azijsku stranu obavezno se dolazi trajektom sa evropske strane. Na Kadıköyu je smještena sva srž azijskog lica Istanbula. Na ovom mjestu uživa se u šolji čaja ili kafe, lijepa večera na obali tokom ljeta ili zalaska sunca.

Ako ipak siđete s trajekta u Üsküdaru, znajte da stojite na najstarijem tlu azijskog dijela Istanbula. Ovaj dio grada suprotnost je nemirnom duhu evropskog dijela elegantan i tih, u duhu prastarih palača koje ga krase.

Za prave gurmane Istanbulu je pravo mjesto, jer grad pun raznovrsne hrane. Posjetom Istanbula morate probati Balik ekmek-ribljeg tradicionalni sendvič kod Galata mosta. Jednostavno rečeno posjet Istanbulu nije potpuna bez Balik ekmek-a.

Kumpir punjeni sa maslinama, maslacem, kukuruzom i gljivama. Najpoznatiji kvart u Istanbulu gdje ga možete kupiti je Ortakoy.

Lahmacun – turska pizza obično stavlja goveđe ili janjeće meso, a posebno je po tome što je tijesto vrlo tanko.

Baklava, također ne moramo posebno predstavljati, a u Istanbul će je zavoljeti i oni koji je ne vole. U svakom izlogu možete naći baklavu.

Valtertuzlanski.com / AZRA

administrator