23. lipnja 2024.

Beba koja je u Zaprešiću pronađena u kanti za smeće sad ima novu porodicu i dom

Spread the love

Beba čiji je pronalazak u kanti za smeće u Zaprešiću šokirao javnost, nakon tri sedmice provedene u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh ima novu porodicu i novi dom.

Maleni dječak dobio je staratelje koji nakon navršena tri mjeseca bebe mogu zatražiti usvajanje djeteta. Dječačić se juče oprostio s bolničkim osobljem.

“Dijete je rođeno 13. maja i provelo je nešto malo manje od mjesec dana u zdravstvenoj ustanovi. Zdravo je, otpušteno je i sada je u starateljskoj porodici. Bilo je teško cjelokupnom medicinskom osoblju oprostiti se od djeteta, bilo je dosta emotivno”, rekao je vodilac područne kancelarije HZSR Zaprešić, Krešimir Hojsak.

Službe su procijenile da je starateljska porodica bolje rješenje za bebu od smještaja u domu. Djetetu su riješeni svi dokumenti. Iako su bebu prvo nazvali Ivan po dežurnom ljekaru Ivanu Zovku koji mu je spasio život, dječak sad ima novo ime i prezime.

“Moja prva ideja je da bude Srećko jer zaista je imao sretan splet okolnosti”, rekao je Zovko. “Mi ćemo nastaviti pratiti starateljsku porodicu, te ćemo joj pružiti svu potrebnu pomoć i podršku u

daljoj njegi o djetetu”, rekao je Hojsak i dodao da će s tri mjeseca dijete moći biti usvojeno.

Dijete su pronašla dvojica tinejdžera na povratku s treninga u kanti za smeće. Da je pronađeno desetak minuta kasnije, ne bi preživjelo. Policija i dalje sprovodi istragu ovog slučaja.

“Ovakav slučaj ne pamtimo da je dijete ovako ostavljeno, sigurno unazad 20 godina. Osjećaj je bio dobar, bili smo zadovoljni i sretni što je dijete na vrijeme nađeno. Što je preživjelo i što je zdravo”, zaključio je Hojsak

administrator