Predstavnički dom SAD-a odobrio paket vojne pomoći Izraelu od 14,3 milijarde dolara

Spread the love

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je u četvrtak samostalan paket vojne pomoći Izraelu u iznosu od 14,3 milijarde dolara usred tekuće invazije Tel Aviva na opkoljeni pojas Gaze, ali malo je vjerojatno da će zakon odobriti Senat.

Predstavnički dom glasao je uglavnom po stranačkim linijama 226-196 da se Zakon o dodatnim izdvajanjima za sigurnost Izraela iz 2024. odobri, no vjerojatno će biti mrtav po dolasku u Senat koji kontroliraju demokrati.

Predsjednik Joe Biden dodatno je zaprijetio vetom jer isključuje veliku većinu od preko 105 milijardi dolara dodatnog finasiranja koje je zatražio od Kongresa krajem oktobra. Senat je gotovo siguran da će izglasati Bidenov veći paket troškova, a čelnik većine Chuck Schumer obećao je da neće prihvatiti samostalni zakon Predstavničkog doma.

Uz više od 14 milijardi dolara za Izrael, predsjednik je zatražio 61 milijardu dolara novih sredstava za Ukrajinu nakon što je gotovo iscrpio sva prethodno dodijeljena sredstva za jačanje kijevskih snaga, kao i dodatna sredstva za sigurnost granica i druge političke prioritete.

Nešto više od 9 milijardi dolara traži se za financiranje projekata humanitarne pomoći, uključujući i Gazu.

Finansiranje Ukrajine pokazalo se kao problem u Predstavničkom domu, gdje republikanci sve više izražavaju protivljenje davanju više sredstava Kijevu.

SAD već daje Izraelu oko 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje, najviše od svih nacija u svijetu.

Novo finansiranje bi išlo na zamjenu oružja koje je prethodno isporučeno Izraelu, nadopunjavanje izraelskih Iron Dome i David’s Sling protuzračnih odbrambenih sistema i raketnih obrambenih sistema te pomoć u razvoju laserskog protuzračnog odbrambenog sistema Iron Beam.

administrator