SAD: Zbog ubistva u zatvoru proveo 48 godina, a nije bio kriv

Spread the love

Glynn Simmons je odslužio 48 godina, jedan mjesec i 18 dana zatvora zbog optužbe za ubistvo Carolyn Sue Rogers tokom pljačke trgovine alkoholnim pićima u predgrađu Oklahoma Cityja

Gotovo pola vijeka je Glynn Simmons, 70-godišnji Amerikacan, proveo u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio. To je, piše BBC, najduža kazna koju je nevina osoba odslužila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ove sedmice je okružna sutkinja Oklahome Amy Palubo proglasila Simmonsa nevinim. U presudi stoji da je sud na temelju jasnih i uvjerljivih dokaza utvrdio da djelo, za koje je Simmons osuđen i zatvoren, nije počinio.

Simmons je odslužio 48 godina, jedan mjesec i 18 dana zatvora zbog optužbe za ubistvo Carolyn Sue Rogers tokom pljačke trgovine alkoholnim pićima u predgrađu Oklahoma Cityja. Prema Nacionalnom registru oslobađanja, Simmons je zatvorenik s najdužim “zatvorskim stažom”, koji je oslobođen.

Simmons je imao 22 godine kada su on i suoptuženik Don Roberts 1975. osuđeni na smrtnu kaznu. Kazne su kasnije smanjene na doživotni zatvor zbog odluka Vrhovnog suda SAD-a o smrtnoj kazni.

Inače, Simmons je rekao da je bio u svojoj rodnoj državi Louisiani u vrijeme ubistva. Okružni sud poništio je njegovu kaznu u julu ove godine nakon što je utvrdio da tužioci nisu predali sve dokaze odvjetnicima obrane, uključujući i to da je svjedok identificirao druge osumnjičene.

Dvojac je dijelom osuđen zbog svjedočenja tinejdžera koji je bio upucan u potiljak. Tinejdžer je pokazao na nekoliko drugih muškaraca tokom identificiranja počinioca u policiji. Roberts je pušten na uvjetnu slobodu 2008.

Nepravedno osuđeni ljudi koji služe kaznu u Oklahomi imaju pravo na kompenzaciju do 175.000 dolara. Simmons se trenutno bori s rakom jetre. Preko GoFundMe prikupljene su hiljadedolara za pokriće njegovih životnih troškova i kemoterapije.

administrator