Turska: Borbena sredstva za BiH po kratkoj proceduri

Spread the love

Nastavljajući posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se od ponedjeljka 4. marta održava u Dohi, glavnom gradu Države Katar, …

… zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez održao je službeni sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom.

Sagovornici su razgovarali o različitim aspektima modernizacije Oružanih snaga BiH i saradnji s firmama vojne industrije iz BiH. Razmjenjeni su stavovi o tome kako je najbolje iskoristiti sporazum BiH i Republike Turske, kojim je turska vlada izdvojila finansijska sredstva za turske firme koje bi svojim proizvodima učestvovale u opremanju OS BiH. Također, razgovarano je i o mogućnostima NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB).

– Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti Bosni i Hercegovini po izuzetno kratkoj proceduri –  rekao je turski sekretar za vojnu industriju Gorgu.

– S Turskom imamo duge istorijske veze. Ona nam je među najznačajnim partnerima te ćemo preduzeti sve da se saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo – zaključio je ministar Helez.

Delegacija MO i OS BiH na sajmu u Dohi obavilo je i posebne razgovore turskim proizvođačima BMC, Baykar i Ekovar, italijanskim Leonardom i francuskim MBDA, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

administrator